Utanför Rysslands ekonomiska zon

5 Sep, 76° N

Idag skiner solen och vi har kommit in ordentligt i packisen. Det har snart gått tre veckor sedan vi lämnade Sverige och jag, eller kanske snarare kommunikatören på SU, tyckte att det var dags för ett blogginlägg. Jag kan konstatera att tiden har gått väldigt fort. Den gör det när man har roligt.

Min roll ombord är att tillsammans med tre andra oceanografer undersöka havets fysiska egenskaper med hjälp av en så kallad CTD som i huvudsak mäter salthalt, temperatur och tryck. Man kan säga att en CTD är ett kluster av sensorer som sitter monterade i en ställning och som vinschas på en vajer genom vattenkolumnen ned till havsbottnen och upp igen. Runt ställningen sitter ett antal flaskor som kan stängas på valfria djup. På så sätt kan vi ta upp havsvatten från olika djup som kemisterna sedan kan analysera. Vi mäter även strömmars hastigheter och riktning i vattenkolumnen med en LADCP (lowered acoustic doppler current profiler) som sitter monterad i samma ställning. Det övergripande målet med expeditionens CTD-program är att tillsammans med de andra forskarlagen försöka pussla ihop en samlad bild av den nuvarande havsmiljön i östra Arktis med avseende på bland annat olika former av metan i havsbottnen, havet och i atmosfären. Vi kommer sedan med hjälp av klimatmodeller och sedimentkärnor att kunna fundera ut hur det har sett ut i det här området bakåt i tiden och spekulera kring Arktis framtida öde.

Göran Björk hjälper till att ta ombord vår CTD efter ett lyckat CTD-kast.

Vardagen domineras av intensivt arbete men ibland, till exempel under transit mellan stationerna, finns även tid för andra aktiviteter. Veckans snackis ombord har varit den stora pingisturneringen som jag och Josef har organiserat. Det blev en bra uppslutning. Av totalt 70 personer ombord spelar just nu 39 deltagare gruppspel. Själv har jag fortfarande chansen att ta mig vidare till åttondelsfinal när en match i gruppen återstår. En annan trevlig aktivitet ombord som jag ägnar mig åt är att spela dart. Då och då ser vi på film i den lilla biografen. Maten är helt fantastisk och jag misstänker att isbjörnshonan som kom förbi med sin unge häromdagen lockades till Oden just på grund av de ljuvliga dofterna från byssan som sprider sig över de arktiska vidderna. Vi har det med andra ord oförskämt bra ombord på Oden.Nu vankas det middag och sedan blir det gruppfoto på helikopterdäck. Man vet aldrig när solen tittar fram nästa gång.

 

by Christian Stranne

This site is maintained by IGV – Department of Geological Sciences at Stockholm University
Web administrator ines.jakobsson@geo.su.se
Copyright © 2014 swerus-c3. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.