Första dagarna på Oden

I onsdags, den 20/8 fick vi planenligt komma ombord på Oden, och deltagarna i första etappen fick komma iland. Eftersom Barrow inte har någon hamn, körde en mindre båt i skytteltrafik fram och tillbaka mellan stranden och Oden. Ut med nya expeditionsdeltagare och in med de som klev på i början av juli. Vädret kunde inte ha varit bättre! Det blåste i princip ingenting, så det var en enkel match att ta sig från den mindre båten upp på repstegen som hängde från Odens sida, och klättra kanske två meter upp.

Jag blev tilldelad en trevlig hytt på tredje däck tillsammans med Natalia, Sara och Ylva. Hytten är avdelad med en vägg, så vi sover två på varje sida och har en toalett med dusch på ena sidan och ett skrivbord på den andra. Det kändes skönt att packa upp väskorna och göra sig hemmastadd. Efter lunch hade vi stormöte med information om regler och rutiner ombord, och senare brand- och utrymningsövning, för att alla ska veta var man ska samlas om brandlarmet går och var man samlas om larmet ”Abandon ship” går. Som en del av övningen fick alla sätta sig i livbåtarna, med plats för fyrtio personer i varje. Där sitter man som packade sillar och kan inte se ut. Måtte vi aldrig bli tvungna att gå i dem!

Vi har två kockar med ombord och hittills har maten varit jättegod. Det serveras frukost, lunch och middag på bestämda tider, och så finns det alltid mat i ett kylskåp – för de som jobbar skift, inte hinner äta när det serveras, eller bara vill ha en nattmacka.

Igår den 21/8 kl 9 lättade vi ankar. Jag kände mig upprymd över att äntligen påbörja expeditionen och faktiskt vara på väg ut på havet. Vinden var fortfarande svag, och dimma kom och gick med solglimtar emellan. Mycket av dagen gick åt till att lyfta ut alla lådor med utrustning, som förvarats i olika kontainrar ombord sedan i maj, och sedan bära lådorna till rätt ställe ombord. Vi hade också informationsmöte för alla, med presentation av hela Swerus-C3-projektet och planerna för de närmaste dagarna. Lite senare var det ett planeringsmöte angående sedimentprovtagningen för oss som ska jobba med det.

På kvällen började jag känna att båten rörde sig och på natten vaggades vi från huvud till tå av sjöhävningen. Lite orolig för att bli sjösjuk var jag, men det gick bra. På morgonen var det en som mådde dåligt och fick en tablett av skeppsläkaren, så efter några timmar kände han sig ok, trots att det fortfarande gungade.

Idag har vi packat upp de flesta av lådorna och spänt fast instrument, mikroskåp och annat som måste stå framme på bänkarna, så de inte åker i golvet när det gungar. Vi har också börjat testa och kalibrera olika instrument, så att vi ser att de fungerar innan proverna kommer. Planerad start för sedimentprovtagningen har just tidigarelagts en dag, till imorgon efter lunch, så nu är det bråttom, bråttom att hinna förbereda alla instrument och se till att all utrustning är på rätt ställe!
 

by Carina Johansson

This site is maintained by IGV – Department of Geological Sciences at Stockholm University
Web administrator ines.jakobsson@geo.su.se
Copyright © 2014 swerus-c3. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.