Välkomstmiddag och annat gott

I lördags hade vi officiell välkomstmiddag (tio dagar efter att vi kom hit). Det innebar oxfilé med murkelsås och klyftpotatis, vin till maten och efterrätt. Dessutom dukar på borden och finkläder på de flesta av oss. Finkläder betyder i det här fallet att vi inte åt i arbetskläderna, som är det vanliga, utan hade vanliga jeans och blus eller skjorta. Några kavajer, slipsar och klänningar syntes också. Vi hade jobbat hårt på att hinna avsluta dagens arbete innan middagen, och lyckades nästan. Jag behövde bara gå till labbet en kort stund efteråt.

Sedan samlades många i baren, och det var väldigt trevligt att bara sitta ner och ta det lugnt en kväll! För de som sköter utrustning och vinschar för sedimentprovtagningen, blev det andra bullar. Efter middagen var det dags för dem att ta på sig overallerna och gå ut på akterdäck för att hämta upp ännu en sedimentkärna.

Det är inte bara till helgerna vi får god mat. I stort sett allt är fantastiskt gott. Oftast är det traditionell svensk husmanskost som serveras – sådant som jag sällan äter hemma och inte har som favoriträtter, men ojoj vad gott det kan vara; kåldolmar, bruna bönor med fläsk, stekt salt sill, lapskojs och så vidare.

Varje torsdag är det ärtsoppa med varm punsch och pannkakor. Nybakt bröd serveras varje dag och salladsbordet är fräscht och varierande (än så länge). Till eftermiddagskaffet finns det ofta något bakverk. Ingen risk för undernäring här inte!

Idag är det 2–3 minusgrader och blåser ca 15 m/s. I labbet är det inte mer än 14 grader, så jag ska höra om det går att få dit en värmefläkt till. Nere i mässen (matsal, bar och sällskapsrum), är det varmt, men vår hytt, som var lagom sval från början, har också varit kall senaste dagarna. Tur att jag packade ner flera underställ!

Solnedgång.
 

by Carina Johansson

This site is maintained by IGV – Department of Geological Sciences at Stockholm University
Web administrator ines.jakobsson@geo.su.se
Copyright © 2014 swerus-c3. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.